Epätavallista kesälukemista: vanhoja irlantilaisia näytelmiä kokoelmassa Plays by J. M. Synge

Kansi ei kovin houkuttele, mutta sisältö on kiinnostava!

Joskus yllättää itsensä. Kesällä 2023 se tapahtui jälleen, kun kesämökin kirjastosta löytyi usein ohitettu vanha kirja. Kesäkirjastoni on melko korkeakirjallinen saamieni lahjoitusten ansiosta. Koska ystäväni tietävät kiinnostukseni kirjallisuuteen, olenkin saanut periä kolmen henkilön kirjakokoelmat. Kirjoja ei voi noin vain hävittää. Jokaisen kirjan kansien sisällä on kirjailijan aikaa ja ajatuksia. Nykyään voi olla kokonaan toinen juttu, jos tekoälyn tuotoksia painetaan kirjoiksi.

Käsiini osui irlantilaisen näytelmäkirjailijan John M. Syngen vuosina 1905–1910 kirjoittaman kuuden näytelmän kokoelma, joka lienee painettu 1950-luvun puolella. 350-sivuisen kirjan ulkonäkö ei erityisesti houkutellut lukemaan, ja kirjailijan nimi oli itselleni täysin tuntematon, vaikka Syngeä pidetään yhtenä Irlannin merkittävimmistä näytelmäkirjailijoista. Yhtä hänen näytelmistään on esitetty Suomessakin.

Olin kuitenkin valmis uusiin kirjallisiin elämyksiin, ja luin näytelmät The Shadow of the Glen, Riders to the Sea, The Tinker’s Wedding. The Well of the Saints, The Playboy of the Western World ja Deirdre of the Sorrows. Näytelmät sijoittuvat juurevasti maaseudulle Irlannin länsirannikolle, jossa pienet ihmiset elävät vanhaan aikaan ankarissa olosuhteissa. Vaikka luenkin sujuvasti englantia, näytelmien kieli tuotti paikoitellen ongelmia. Syy niihin selvisi luettuani kirjailijan käyttämästä sikäläisestä paikallismurteesta, josta minulla ei voinutkaan olla kokemusta.

Näytelmien miljöönä Irlanti.

Kun menee teatteriin katsomaan näytelmää, sen kesto on yleensä ainakin yli tunnin. Siksi tuntui oudolta lukea näytelmää, jonka pituus on vajaa 30 sivua. Näytelmissä The Shadow of the Glen ja Riders to the Sea on vain yksi näytös ja vähän henkilöitä. Näytelmän tekstit perustuvat Syngen Irlannin kaukaisilla Aranin saarilla kuulemiin tarinoihin. The Tinker’s Wedding on kaksinäytöksinen, ja siinäkin on vähän henkilöitä. Muut ovat laajempia kolminäytöksisiä näytelmiä laajemmalla näyttelijäkaartilla. The Well of the Saints ja The Playboy of the Western World käsittelevät maaseudun ihmisiä, mutta murhenäytelmä Deirdre of the Sorrows perustuu irlantilaiseen mytologiaan. The Playboy of the Western World on Syngen kaikkein kuuluisin näytelmä, ja sitä on esitetty Suomessakin nimellä Länsirannan kisapoika eli vihreän saaren sankari.

Syngen näytelmät antoivat kesäiltoihin sopivaa ajattelemisen aihetta, tutustuttivat ennen tuntemattomaan kirjailijaan ja avasivat uusia mielenkiintoisia näkymiä Irlantiin ja Irlannin kirjallisuuteen. Vaikka kirjan kannet eivät houkutelleet, opetus oli, että lukeminen kannattaa aina!

Jane Trygg-Kaipiainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *