Riossa on karnevaali, Björköbyssä storvarvet! – Rio har karneval, Björköby har storvarvet!

Rion karnevaalia loistokkaine sambakulkueineen ja Björköbyn storvarvetia ei tule ajatelleeksi samassa lauseessa. Mutta ne ovat sidoksissa samaan perinteeseen, juhlimiseen kulkueella ennen paastoa.

Laskiaistiistaina vanhemmat björköbyläiset pukeutuvat pelottaviin naamiaispukuihin ja ottavat mukaan kävelykeppejä ja kelloja. He kokoontuvat nuorisoseurantalolle ja asettautuvat sen portaille valokuvattaviksi. Sitten on aika aloittaa storvarvet. Naamioidut hahmot nuoria ja vanhoja kyläläisiä takanaan kulkevat meluten kulkueena kylätietä Svedjehamnia kohti, kääntyvät ja tulevat kulkueena takaisin ja kiertävät vielä kirkolta takaisin seurojentalolle.

Laskiaistiistaisin tavataan syödä laskiaispullia. Storvarvetin yhteydessä tarjolla oli grillimakkaroita. Koko tilaisuus on nuorisoseuran järjestämä, ja koko kylä kuuluu siihen.

Miksi storvarvet järjestetään?

– Se on perinne, jonka juuret ovat 1700-luvulla. Me teemme sen ajaaksemme sudet pois kylästä, sanoo Rune Håkans, joka vastaa makkaroiden grillaamisesta.

– Se järjestetään myös, jotta me kyläläiset saamme tehdä asioita yhdessä, lisää Marianne Rönn.

Näytti todella siltä, että koko kylä iloisine ilmeineen oli läsnä. Ja kylä tarvitsee kyllä kaiken avun susien pois ajamiseen kylästä.

Lillvarvet järjestetään lapsille aikaisemmin päivällä.  

Jane Trygg-Kaipiainen

Makkarangrillausta, Marianne Rönn ja/och Rune Håkans, korvgrillning.
Yhdessä Björköbyssä. – Tillsammans i Björköby.

Karnevalen i Rio med glamorösa tåg av sambadansare och storvarvet i Björköby kommer man inte på att tänka på i samma mening. Men de är förknippade till samma tradition, att festa med ett tåg före fastan.

På fettisdagen klär äldre Björköbybor sig i skrämmande maskeraddräkter och har käppar och klockor. De samlas vid ungdomslokalen och ställer sig på trapporna för att fotograferas. Sedan är det dags att börja storvarvet. De maskerade gestalterna med unga och gamla bybor bakom sig går med buller i tågformation längs byvägen mot Svedjehamnhållet, vänder och tågar tillbaka och går rutten via kyrkan och kommer tillbaka till ungdomslokalen igen. På fettisdagen brukar man äta mumsiga fastlagsbullar. På storvarvet bjöds det grillkorv.

Hela evenemanget ordnas av ungdomsföreningen och hela byn är medlemmar i den.

Varför ordnas storvarvet?

– Det är en tradition med rötter på 1700-talet. Vi gör det för att jaga bort vargarna från byn, säger Rune Håkans som ansvarar för korvgrillningen.

– Det är också att göra saker tillsammans i byn, tillägger Marianne Rönn.

Det såg verkligen ut att hela byn med glada miner var med. Och byn behöver nog all hjälp med att bli av med vargarna.

Lillvarvet för barn ordnas tidigare på dagen.  

Jane Trygg-Kaipiainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *