Kantarelli-lihapiirakat – Kantarell-köttpiroger

På svenska längre ner!👇

Joka vuosi kantarellien ollessa parhaimmillaan leivon kantarelli-lihapiirakoita. Näitä voi syödä sellaisenaan tai laittaa väliin nakkia, juuston viipaleita, ketsuppia, sinappia ja hampurilaiskastiketta tai ihan mitä itse haluaa. Lihapiirakat ovat kivat välipalaksi, lounaaksi tai vaikkapa iltapalaksi tai illanistujaisissa tarjottavaksi.

Taikina:
5 dl punaista maitoa
2 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
1 dl ruisjauhoja
2 dl hienoja sämpyläjauhoja
9 dl vehnäjauhoja (voit käyttää 12 dl vehnäjauhoja, jos et halua muita jauhoja käyttää)
100 g voita

Täyte:
1,5 dl rikottuja ohrasuurimoita
1 litra kantarelleja
500 g jauhelihaa
1 iso sipuli
suolaa, pippuria, jauhelihamaustetta ja paprikajauhetta
voita

Keitä 1,5 dl rikottuja ohrasuurimoita. Voit käyttää riisiä, jos tykkäät siitä enemmän.
Hienonna 500 g jauhelihaa ja paista 1 litra kantarelleja.
Lisää joukkoon ja yksi iso pilkottu sipuli ja paista kunnolla. Lisää mausteet: suolaa, pippuria, jauhelihamaustetta ja paprikajauhetta. Lisää joukkoon keitetyt ohrat.
Leivo taikina ja lisää lopuksi voi. Kohota vesihauteessa. Valmista täyte.
Jaa taikina 20 osaan ja leivo pyöreitä taikinapalloja.
Kauli taikinapallot soikeiksi noin ½ cm paksuisiksi lätyiksi. Lisää täyte. Itse laitoin reilusti täytettä, noin 2 rkl. Voitele reunat kananmunalla ja painele reunat kiinni. Anna kohota. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.
Jos haluat, voit voidella lihapiirakat sulatetulla voilla.

Kuvat ja tekstit: Irina

Irinan keittiössä kotisivu – I Irinas kök hemsidan

Irinan – Irinas Instagram
https://www.instagram.com/irinapelkkala/

Varje år när kantarellerna är som bäst bakar jag kantarell-köttpiroger. Dessa kan ätas som de är eller fyllas med korv, ostskivor, ketchup, senap och hamburgersås eller vad du än vill. Köttpirogerna är perfekta som mellanmål, lunch eller kanske som kvällsmat eller tilltugg vid en sammankomst.

Deg:
5 dl röd mjölk
2 påsar torrjäst
1 tsk salt
2 tsk socker
1 dl rågmjöl
2 dl fint semlemjöl
9 dl vetemjöl (du kan använda 12 dl vetemjöl om du inte vill använda andra mjölsorter)
100 g smör

Fyllning:
1,5 dl krossade korngryn
1 l kantareller
500 g malet kött
1 stor lök
salt, peppar, köttfärsgrydda och paprikapulver
smör

Koka 1,5 dl krossade korngryn. Du kan använda ris om du föredrar det.
Finhacka och stek 1 liter kantareller.
Tillsätt 500 g malet kött och en stor hackad lök och stek ordentligt.
Tillsätt kryddor: salt, peppar, köttfärskrydda och paprikapulver. Blanda in de kokta grynen.
Förbered degen och tillsätt smöret sist. Låt degen jäsa i ett vattenbad. Förbered fyllningen.
Dela degen i 20 delar och forma runda degbollar. Kavla ut degbollarna till ovala plattor, cirka 1/2 cm tjocka. Tillsätt fyllningen. Jag lade rikligt med fyllning, cirka 2 msk. Pensla kanterna med ägg och tryck ihop dem. Låt jäsa. Grädda vid 225 grader i cirka 20 minuter.
Om du vill kan du pensla köttpirogerna med smält smör.

Texter och bilder: Irina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *