Syvälle viidakkoon

Nelson DeMillen jännityskirja Syvälle viidakkoon (2002) sijoittuu Vietnamiin muutama kymmenen vuotta siellä taistellun Vietnamin sodan jälkeen. Kyseessä on seikkailuromaani, jossa päähenkilö, vastahakoisesti tehtävään lähtenyt entinen sotilaspoliisi Paul Brenner, yrittää selvittää sodanaikaisen rikoksen todistajan olinpaikan. Hän on itsekin Vietnamin sodan veteraani ja pääsee tehtävää suorittaessaan vierailemaan entisillä taistelupaikoilla.

Oli mielenkiintoista lukea kuvauksia maan yhteiskunnasta ja luonnosta, kuin olisi tehnyt pikku matkan Vietnamiin. Sankari seikkailee väistelemällä paikallisia poliiseja, ilmiantajia ja eri tiedustelutahojen edustajia James Bondin lailla naisseurassa ja selvittää ketterästi kaikki kiperät tilanteet.

Kun Vietnamin sotaa käytiin, se oli jatkuvasti otsikoissa, mutta amerikkalaisten vetäytymisen ja venepakolaisten kohtaloiden jälkeen maasta ja sen yhteiskunnasta ei ole kirjoitettu yleisesti, tai jos on kirjoitettu, ne jutut eivät ole ainakaan osuneet silmiini. Vietnam on nimenä tuttu vaatteiden, kenkien ja muiden tuotteiden valmistuspaikkana, ja vietnamilaiset ahkerina ja yritteliäinä maahanmuuttajina. Kirjasta välittyy Vietnamin kulttuuria ja sen yhteiskunnan toimintatapoja. En ollut lainkaan ajatellut, että Vietnam on edelleen sosialistinen yksipuoluevaltio, jossa on kommunistinen puolue, sen keskuskomitea ja politbyroo Neuvostoliiton tyyliin.

Lukukokemuksena kirja on tässä ajassa ajatuksia herättävä, ja suosittelen sitä sellaisille seikkailukirjojen lukijoille, jotka nauttivat seikkailuista eksoottisiin ympäristöihin sijoitettuna.

Luen ja tuen Ukrainaa!

Jane Trygg-Kaipiainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *