Yrityskuvassa Ravintola Arken – I företagsbilden Restaurant Arken
Kuka olet ja mikä on asemasi yrityksessä? / Vem är du och vad är din position i företaget?
Olen Kimmo Kauppila: yrittäjä, keittiömestari, kokki, siivooja, tarjoilija, tiskari, kylmäkkö, huoltomies ym.
Jag är Kimmo Kauppila: entreprenör, köksmästare, kock, städare, servitör, diskare, kallskänka, underhållsman mm.
Mikä on yrityksen nimi? / Vad heter företaget?
Yritykseni on Sylvi Ravintolat Oy.
Mitt företag är Sylvi Ravintolat Ab.
Milloin yritys on perustettu? Kuka on perustaja? / När är företaget grundat? Vem är grundaren?
Perustin yrityksen 2016.
Jag grundade företaget 2016.
Missä (kylässä) yritys toimii? / Var (i vilken by) finns företaget?
Yrityksen ns. päämaja eli konttori on Södra Vallgrundissa, mutta Arken Ravintola sijaitsee Raippaluodon satamassa.
Företagets huvudkontor ligger i Södra Vallgrund, men restaurang Arken ligger i Replot hamn.
Mikä on yrityksen toimiala? / Inom vilken branch är företaget verksam?
Yrityksen toimialana on ravintolatoiminta.
Företagets verksamhetsområde är restaurangverksamhet.
Mitkä ovat yrityksen tuotteet? / Vilka är företagets produkter?
Ravintola on pääsääntöisesti kalaravintola. Paikalliset ahvenet ovat olleet perinteisesti yksi suosituimmista annoksista. Lisäksi leivomme omaa saaristolaisleipää, jota voi myös kysyä mukaan ostettavaksi.
Restaurangen är huvudsakligen en fiskrestaurang. Lokala abborrar har traditionellt varit en av de populäraste rätterna. Dessutom bakar vi vårt eget skärgårdsbröd, som också kan köpas med sig hem.
Miten liikeidea syntyi? / Hur fick ni företagsidén?
Olen lapsesta asti laittanut ruokaa omalle perheelle ja ollut kiinnostunut ruoasta ja ravintola-alasta. Työskentelin 17 vuotta vaasalaisissa yökerhoissa, joista noin 13 vuotta ravintolapäällikkönä. Alun perin olin suuntautunut työskentelemään keittiön puolella, mutta jotenkin päädyin ns. yöhön. Kun työt yökerhoissa tulivat päätökseen, oli uuden harkinnan paikka, ja päädyin sitten erään saaristoravintolan keittiöön avuksi. Siitä sitten lähdettiin liikkeelle ja oman ravintolan perustaminen alkoi.
Sedan barndomen har jag lagat mat till min familj och varit intresserad av mat och restaurangbranschen. Jag arbetade 17 år på nattklubbar i Vasa, varav cirka 13 år som restaurangchef. Ursprungligen var jag inriktad på att arbeta i köket, men på något sätt hamnade jag i nattlivet. När arbetet på nattklubbarna tog slut var det dags att överväga något nytt, och jag började då hjälpa till i köket på en skärgårdsrestaurang. Därifrån tog det fart och jag började planera att starta en egen restaurang.
Mitä kehityssuunnitelmia yritykselle on? / Hurdana utvecklingsplaner har ni för företaget?
Pyrimme parantamaan kesä kesältä ruoan laatua ja tasoa. Ravintola Arkenin fyysiset tilat eivät mahdollista nyt ympärivuotista aukioloa.
Olen pyöritellyt ajatusta laittaa pystyyn ns. pop up -ravintolan Vaasaan talveksi, mutta nähtäväksi jää, miten tälle projektille tapahtuu.
Vi strävar efter att förbättra matens kvalitet och nivå sommar efter sommar. Restaurang Arkens fysiska lokaler möjliggör inte för närvarande att ha öppet året runt.
Jag har funderat på att starta en så kallad pop up -restaurang i Vasa under vintern, men det återstår att se vad som händer med detta projekt.
Miten viimeaikaiset kriisit ovat vaikuttaneen tai tulevat vaikuttamaan yrityksenne toimintaan? / Vilka slags effekter har de senaste tidens kriser haft eller kommer att ha på ert företags verksamhet?
Koronapandemian alettua ravintoloiden kalentereista peruuntui reilusti eri asiakkaita ja ryhmiä. Tämä asetti monta kysymysmerkkiä tulevaisuudesta. Koronakesät olivat kuitenkin kotimaan matkailun kasvettua ihan hyvät, ja saimme tulevaisuuden turvattua. Viimeaikaiset sähkönhinnan ja ruoan hinnat nousut sekä muiden kustannusten hintojen nousu ovat asettaneet paineita hintojen nostoon. Olemme pyrkineet mahdollisimman pieniin korotuksiin, jotta ns. ulkona syömien ei olisi liian kallista.
Koronan aiheuttama ravintolahenkilökunnan puute myös on aiheuttanut muutoksia yrityksen toimintaan. Mm. olemme sulkeneet toisen ravintolan kokonaan.
När coronapandemin började avbokades många kunder och grupper från restaurangernas kalendrar. Detta skapade många frågetecken om framtiden. Coronasomrarna var dock ganska bra på grund av ökningen av inhemsk turism, och vi kunde trygga vår framtid. De senaste prisökningarna på el och mat samt ökade kostnader för andra utgifter har satt press på att höja priserna. Vi har försökt hålla höjningarna så små som möjligt för att det inte ska bli för dyrt att äta ute.
Bristen på restaurangpersonal, orsakad av coronan, har också lett till förändringar i företagets verksamhet. Bland annat har vi helt stängt en annan restaurang.
Mitä muuta haluatte kertoa yrityksestänne? / Vad annat vill ni berätta om ert företag?
Käytämme mahdollisimman paljon lähialueen tuottajien, kalastajien ja muiden yritysten tuotteita. Kotimaisilla raaka-aineilla pyrimme pärjäämään ja tuomaan niitä esiin mahdollismman paljon.
Vi använder så mycket som möjligt produkter från lokala producenter, fiskare och andra företag i närområdet. Med inhemska råvaror försöker vi klara oss och lyfta fram dem så mycket som möjligt.
Mikä on suosikkipaikkasi Mustasaaressa? / Vilket är ditt favoritställe i Korsholm?
Lempipaikkani on kotimetsä Södra Vallgrundissa koirien seurassa. Siellä on rauhallista ja nautittavaa.
Att vara i hemskogen i Södra Vallgrund med hundarna är fridfullt och njutbart.
Kuvat ja tekstit – Bilder och texter: Kimmo Kauppila / Arken