Satu Rämö: Rikoksia Islannissa

Kuka Satu Rämö? Mikä Hildur? Näitä kysymyksiä pohdin viime keväänä, kun ystäväni houkuttelivat minut kanssaan Vaasan kaupunginkirjastoon kuuntelemaan, mitä kirjailija Satu Rämöllä oli sanottavana Islantiin sijoittuvista kirjatrilogiastaan. Dekkarikirjat Hildur ja Rósa & Björk olivat jo ilmestyneet, ja trilogian kolmas kirja Jakob ilmestyy syksyllä.

Yleensä pyrin karttamaan kohukirjoja, koska haluan löytää kirjojen luokse sattuman ohjaamana. Joskus ne kohukirjatkin osuvat kohdalle, mutta ehkä pitkän ajan päästä kohun laannuttua jo aikoja sitten.

Itselleni tuntematon Satu Rämö kertoi mielenkiintoisia asioita elämästään Islannissa, aikaisemmasta tuotannostaan ja näistä uusimmista huippusuosion saaneista kirjoistaan. Forssasta lähtöisin oleva Rämö on asunut miehensä kotimaassa Islannissa pikkukylässä jo vuosia. Rämö on kirjoittanut nykyisestä kotimaastaan lukuisia lähinnä matkailuun lukeutuvia tietokirjoja ennen ryhtymistään dekkarikirjailijaksi.

Kirjasarjan ensimmäinen osa Hildur oli jymymenestys. Hildur on syrjäkylässä asuva poliisi, joka selvittää rikoksia suomalaisen poliisiharjoittelija Jakobin kanssa. Hildur kärsii lapsuusvuosiltaan peräisin olevasta traumasta, jonka aiheutti hänen kahden pikkusisarensa Rósan ja Björkin katoaminen jälkiä jättämättä. Hildur yrittää rikosten ratkaisemisen ohessa selvittää myös sisariensa kohtaloa. Kirjasarjan toisessa osassa tietojen hankkiminen Rósan ja Björkin katoamisesta jatkuu. Kolmannessa osassa saadaan tietää enemmän Jakobin elämästä ja ongelmista. Tämä kirja ilmestyy syksyllä.

Ystäväni Elina lainasi minulle kirjailijan nimikirjoituksella varustetut kappaleet Hildurista ja Rósasta & Björkistä. Hildurin alku ei heti säväyttänyt, mutta vähitellen sen maailmaan pääsi ja aito kiinnostuskin heräsi. Luin molemmat kirjat nopeasti peräjälkeen, ja nyt odotan malttamattomana sen viimeisenkin osan ilmestymistä. Epäilevänä aloitettu luku-urakka päätyi toteamukseen, että kirjat ovat ehdottomasti lukemisen arvoisia!

Jane Trygg-Kaipiainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *