Tuomas Kyrö: Kunkku

Vaihtoehtoista historiaa!

Luen joka päivä. Kirjat ovat erilaisia aihepiireiltään, ja sattuma vaikuttaa usein siihen, mitkä kirjat pääsevät viettämään aikaa kanssani. Lukemisessa mottoni on ystävältäni Irikseltä lainattu lause: Jos kirjailija on jaksanut kirjoittaa kirjan, minä kyllä jaksan sen lukea. Tuomas Kyrön huumorin ryydittämä historiallinen tiiliskiviromaani Kunkku (2013) vei minulta kuitenkin puolitoista kesää.

Kyrö on loihtinut vaihtoehtoisen historian, jossa Suomi on kuningaskunta ja maailman johtavia valtioita. Teos kattaa vuodet 1947–2013, ja se kuvaa Suomen viimeisen kuninkaan Kalle XIV Penttisen tarinan tuohon vuoteen asti. Penaksi kutsuttu kuningas on heikkolahjainen mokaaja, joka yrittää parhaansa hallitsijana, aviomiehenä ja perheenisänä mutta epäonnistuu jatkuvasti kaikessa muussa kuin tenniksen pelaamisessa.

Kuninkaanlinna sijaitsee Vantaalla, ja teoksessa vilahtaa oikeita henkilöitä niin omilla nimillään kuin muunnettuine nimineen. Kyrön kirjoittamassa historiassa Ruotsi on sisään päin kääntynyt kehittymätön valtio, jossa kärsitään puutetta.

Penan kuninkaallista elämää kuvataan kronologisessa järjestyksessä, mutta alusta asti mukana kulkee katkelmia hänen elämästään tavallisena Penana. Kuningasinstituution lakkauttamisen jälkeen Pena joutuu elättämään itsensä varastomiehenä ja oppii vähitellen, miten yhteiskunta toimii. Pena ei kuitenkaan ole katkera, sillä hän ei oikein koskaan viihtynyt kuninkaallisena ja kuninkaana. Hän onnistuu lopuksi solmimaan hyvät välit aikuisiin lapsiinsakin.

Jos vaihtoehtoinen historia kiinnostaa, suosittelen kirjaa. Sitä ei kuitenkaan pysty lukemaan yhdeltä istumalta, joten kannattaa varata lukemiseen aikaa!

Jane Trygg-Kaipiainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *