Uunisiika – Ugn sik
Ihanaa, pian alkaa taas tulemaan siikaa, kun merivesi kylmenee. Tätä ruokaa pitääkin tehdä heti, kun saadaan kalastettua ensimmäiset siiat. Suppilovahveroita metsät ovatkin juuri nyt pullollaan.
På svenska längre ner!👇
Uuni siikaa suppilovahvero-timjamirisoton kera:
Kokonainen siika suomustettuna ja sisukset pois otettuna. Lisää suolaa sisälle ja nahan päälle. Lisää sisään tuoretta timjamia, limen viipaleita ja tuoretta inkivääriä viipaleina. Tee päälinahkaan muutama viilto. Lisää viiltoihin limen palat sekä inkivääriä ja tuoreen timjamin oksia. Paista 175 asteessa noin puoli tuntia.
Tee sillä välin risotto.
Paista ensin voissa hienonnettuja suppilovahveroita, pilkottu sipuli sekä kaksi pilkottua valkosipulin kynttä. Lisää noin 2 dl risottoriisiä ja kuullota hetki. Lisää 1,5 dl valkoviiniä, anna viinin imeytyä riisiin. Lisää sen jälkeen vasikkafondia loraus ja vettä pieninä annoksina koko ajan sekoittaen. Lisää vettä, kunnes riisit ovat al dente. Lisää 2 dl ranskankermaa. Lopuksi lisää reilusti parmesaania sekä tuoretta timjamia. Sekoita ja ei muuta kuin syömään.
Kuvat ja tekstit: Irina
Irinan keittiössä kotisivu – I Irinas kök hemsidan
Irinan – Irinas Instagram
https://www.instagram.com/irinapelkkala/
Härligt, snart igen börjar sikarna komma när havsvattnet blir kallare. Den här rätten måste man verkligen laga så snart de första sikarna fångas. Skogarna är fyllda med trattkantareller just nu.
Ugnssik med trattkantarell-timjansrisotto:
En hel sik med fjällen och inälvorna borttagna. Tillsätt salt inuti och på skinnet. Lägg färsk timjan, skivor av lime och färsk skivad ingefära inuti. Gör några snitt i skinnet. Fyll snitten med limebitar och ingefära samt färska kvistar av timjan. Laga i ugnen på 175 grader i ungefär en halvtimme.
Gör risotton under tiden.
Stek först finhackade trattkantareller, hackad lök och två hackade vitlöksklyftor i smör. Tillsätt cirka 2 dl risottoris och bryn en stund. Tillsätt 1,5 dl vitt vin och låt vinet absorberas av riset. Tillsätt sedan en skvätt kalvfond och vatten i små portioner, rör om hela tiden. Tillsätt vatten tills riset är al dente. Tillsätt 2 dl crème fraîche. Slutligen tillsätt generöst med parmesan och färsk timjan. Blanda och njut av måltiden.
Irinas Instagram
https://www.instagram.com/irinapelkkala/
Texter och bilder: Irina