675-juhlavuoden luento Mustasaaren kylistä – 675-jubileumsårets föreläsning om Korsholms byar

Tiistaina 3. lokakuuta juhlittiin Mustasaaren kyliä osana Mustasaari 675 -juhlavuotta. Jane Trygg-Kaipiainen on julkaissut kirjan Mustasaaren kylistä ja luennoi suomeksi ja esitti kuvia tästä aiheesta Mustasaarisalissa.

Mikä on kylä? On olemassa virallisia rekisterikyliä ja on taloryhmäkyliä, joissa asukkaat tuntevat asuvansa kylässä, vaikka se ei virallisesti olekaan sellainen. Jotkut kylät ovat kaksoiskyliä. Helsingby, Jungsund ja Sulva ovat itse asiassa kukin kaksi kaksi rekisterikylää: Norra ja Södra Helsingby, Norra ja Södra Jungsund sekä Västersolf ja Östersolf. Jane on käsitellyt kyliä laajimmassa merkityksessä, ts. myös taloryhmäkylät ovat mukana, jos kylässä on ollut jonkinlaista palvelua. Kuinka monta niitä sitten on yhteensä? Rekisterikyliä on 35 ja taloryhmäkyliä 7, siis kaikkiaan 42 kylää.

Kuvakavalkadissa yleisölle näytettiin meidän Mustasaaremme tarjoamia vaihtelevia maisemia ja kerrottiin tarinoita jokaisesta yksittäisestä kylästä. Ja toden totta, kylistä riittääkin paljon kerrottavaa!

Mustasaaren kylähistoriikkien kymmenet kylät -kirjoja saa Janelta osoitteesta jane.trygg@gmail.com 35 euron hintaan.

På svenska längre ner!👇

Kyläkirjasta on kysymys. – Det är frågan om byaboken. Jane ja/och Leena Havu-Erhie
Luennoitsija, yleisöä ja karttoja. – Föreläsaren, publik och kartor.
Maisemia Mustasaaresta. – Vyer från Korsholm.
Maisemia Mustasaaresta. – Vyer från Korsholm.
Maisemia Mustasaaresta. – Vyer från Korsholm.
Maisemia Mustasaaresta. – Vyer från Korsholm.
Maisemia Mustasaaresta. – Vyer från Korsholm.

Mustasaaren tumma kansallispuku. – Korsholms mörka folkdräkt.

På tisdagen den 3 oktober firades det Korsholms byar inom jubileumsåret Korsholm 675 år. Jane Trygg-Kaipiainen har gett ut en bok om byarna i Korsholm och gav en föreläsning och bildspel om ämnet på finska i Korsholmssalen.

Vad är en by? Det finns officiella jordregisterbyar och det finns gårdsgrupper där invånarna känner att de bor i en by även om det inte officiellt är en sådan. Några byar är dubbelbyar. Helsingby, Jungsund och Solf är i själva verket två registerbyar var: Norra och Södra Helsingby, Norra och Södra Jungsund samt Västersolf och Östersolf. Jane har behandlat byarna i den vidaste bemärkelsen, dvs. även gårdsgruppsbyarna är med om byn har haft något slags service. Hur många är de då tillsammans? Det finns 35 registerbyar och 7 gårdsgruppsbyar, tillsammans 42 byar.

På bildspelet fick publiken fick se varierande vyer som vårt Korsholm bjuder på och även höra historier om varje enskild by. Det finns minnsann mycket att berätta om byarna!

Mustasaaren kylähistoriikkien kymmenet kylät -böcker kan fås av Jane på adressen jane.trygg@gmail.com à 35 euro.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *