Mustasaaren kylien salaisuuksia nyt suomeksi

Jane Trygg-Kaipiaisen toimittaman teoksen ”Mustasaaren kylähistoriikkien kymmenet kylät” pohja-aineistona on käytetty aiemmin kirjoitettuja yksittäisten kylien historiikkeja. Aineiston laajuuden ymmärtää, kun selaa lähdeluetteloa kirjan lopussa. Samalla ymmärtää, miten lähdeaineiston läpikäyntiin on vierähtänyt kolme kokonaista vuotta, kun vielä tiedetään, että aineisto on käännetty ruotsista suomeksi. Tämä kolmen vuoden rupeama saa sopivasti päätöksen Mustasaaren 675 -juhlavuonna painetun kirjan muodossa. Onnittelut Janelle kirjan valmiiksi saattamisesta ja julkaisusta!

Kirjasta löytyy yhteensä 39 kylän esittelyt, joissa käydään läpi asioita monipuolisesti alkaen asukkaista, siirtyen historian kautta elinkeinoihin ja palveluihin ja päätyen parhaaseen selfiepaikkaan asti, mikä on mielenkiintoinen pieni yksityiskohta kirjan annista. Jokaisesta kylästä on myös valokuvia kylän merkittävistä kohteista, ja niistä huomaa kunnan monimuotoisen ja pitkän historian.

Kirjailija kuvausmatkalla Sommarön linnakkeen muistomerkillä.

Tässä kirjasta mielenkiintoinen ote oman kotikyläni Sepänkylän elinkeinoista: ”1400–1500-luvuilla kalastus oli tärkein elinkeino, ja kahdeksan tilallista maksoi kuivattua haukea kruunulle veroina.” Toinen liittyy kulkuyhteyksiin, jossa kerrottiin noin 50 m pitkän sillan johtaneen Strömmenin yli nykyisen Mustasaarentien ja Vanhan Karperöntien risteyksen kohdalla. Kirjasta löytyy mielenkiintoisia tietoja ja muistoja menneiltä ajoilta jokaisesta Mustasaaren kylästä, suosittelenkin kirjan lukemista tai jopa sen hankkimista omaan kirjahyllyyn.

Kirjoja on myynnissä Mustasaaren kekkereillä Botniahallissa marraskuun 18. päivä, varattavissa Janelta jane.trygg@gmail.com tai tilattavissa kirjakaupoista.

Harri Koivisto

2 thoughts on “Mustasaaren kylien salaisuuksia nyt suomeksi

  1. löytyykö ruostinkielinen versio myöskin? tuo kirja olis hyvää lahjavinkki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *